Jump to content

Manele - Discutii Libere!


Recommended Posts

Sanatate dragi colegi!

Nu intamplator am deschis acest subiect...

As vrea sa stiu parerea voastra ,legata de urmatoarele intrebari;

1.Credeti ca MANEAUA MODERNA sau MANEAUA ORIGINALA Lautareasca,ca si stil de cantat,este un stil greu sau usor?!?

2.Ce calitati ai nevoie sa canti bine Manele?

3.Poate fi cantat acest stil si la un nivel elegant sau decent?

4.Este MANEAUA un stil distractiv la petreceri?

5.Poate canta oricine MANELE?

6.Este Maneaua,o sursa de venit consistent?

7.Va rog sa fiti sinceri cand faceti afirmatii,iar cine comenteaza,il rog sa ne spuna daca EL(cel care comenteaza),poate canta MANELE si pe o scara de la 1 la 10,unde s-ar clasa!

Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri!

 

PS: Este o discutie colegiala si libera,asa ca aveti curaj va rog! :)

Va propun si o melodie pentru dezbatere...sa nu fie ''pe uscat'';

Link to post
Share on other sites
 • Moderator

Nu vreau sa fiu luat la ochi pentru ca am fost primul sau sa fiu acuzat ca ,a aparut AD cu ceva si hop si eu...M-am nimerit sa postez primul, si fac asta pt ca sint incintat de ideea acestui Thread.

  1. Ambele si cu precadere maneaua veche,originala, lautareasca sint stiluri grele!

2. Acuratete tehnica si mai ales o ureche  care ,,aude,, sensibil ![Ma refer la ce rezolvari se preteaza, ce acorduri de raspuns sau de trecere se iau in bass etc!] Cunoasterea modului de lucru in scala arabica(ahaba),,mina dreapta,,formata pe tonuri cu portamento, deschise din cutoff  si mai ales sampleuri cu glisando, obisnuinta solo-urilor ,,cu come,, sint doar citeva calitati de baza pt  manelistii instrumentisti(clapari),pe linga o foarte buna cunoastere a armoniilor la piesele interpretate. Cind e vorba de maneaua lautareasca veche trebuie un al saselea simt! Simtul lautarului ,la propriu,pentru a putea reda acel parfum unic de manea  veche ,lautareasca, neconsangvinizata cu mai comercialele stiluri turcesti , arabesti, bulgaresti...!

3.Da! O spun cu toata convingerea ![Vezi ,,Transbalkanica ,, , ,,Krystali -Bulgaria ,, si altii]

4.Da este un stil distractiv atita timp cit ai un calup de auditori care  accepta acest  gen de cintare!

5.Nu! Cei ce au invatat un stil de interpretare  robotic, ,,ca papagalul,, ,odata ce a deprins acele inflexiuni  vocale (solistii) si anumite grupuri de  executie pe mina dreapta  la terminatii( Instrumentistii) ,nu vor putea niciodata sa cinte manele... Nu poti cinta  bine 0lteneste si apoi sa cinti tot bine si manele... Asta pe scurt,cine doreste detalii pot oferii in alta discutie.

5.Nu ,neaparat!

 Da, cint manele, fara sa ma dau in vint dupa ele  dar daca solistul este solicitat cu astfel de  program  cint! (Sint instrumentist !) Ma situez pe o scara de la 1 la 10 in dreptul cifrei 7   !

 

Multumesc pt deschiderea unei astfel de discutii!Rog viitorii postatori sa  ia ca model modul in care am raspuns eu la intrebari scurt ,la obiect si mai ales  sincer si adevarat!

 

 In urma unei regretabile erori de posting,facuta de mine la cel de-al doilea post al thread-ului, am facut aceasta editare!Master Sounds si toti ceilalti colegi pot fi edificati acum de  ceea ce trebuia postat.. Am omis raspunsul la intrebarea numarul 4 si de aici confuzia  pt raspunsul numarul 5...Suzele mele de rigoare!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

1)Dupa parerea mea Maneaua moderna este mult mai greu de cantat decat Maneaua Lautareasca , dar amandoua sunt , ca styl , sunt greu de cantat !

2)In primul rand a)o clap cat mai buna !

                          b)O ureche sentibila !

                          c) Rabdare !

3) Da !

4)  Da, maneau este un styl distractiv ( mai ales dupa 5,6 pahare de baututa ) !

5) Nu , neaparat !

6)Da, deoarece pe manele se castiga cei mai multi bani !!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Salutare! Voi raspunde si eu acestui topic din punct de vedere al unui solist vocal! Inainte de a posta raspunsurile vreau sa-i transmit domnului Andronescu tot respectul meu pentru ceea ce face si ii multumesc pentru toate postarile de pe you tube,deoarece asa avem ocazia de a invata lucruri interesante si importante.

 

1.   Maneaua veche este mai greu de cantat decat cea moderna.

 

2.   O tehnica vocala bine dezvoltata te ajuta sa canti bine orice gen muzical,inclusiv manele.

 

3.   Da,desigur poate fi cantat si la nivel decent/elegant,asta depinde doar de cel care interpreteaza stilul.

 

4.   Da,este un stil distractiv.Nu e petrecere unde sa canti un program de manele si lumea sa stea la mese,chiar daca unii mai stramba din nas.

 

5.   Cred ca oricine poate canta manele cu o conditie: mult mult exercitiu si repetitii.

 

6.   Da,pot spune ca la programul de manele vin multi mai multi bani din dedicatii decat la restul genurilor muzicale.

 

7.   Eu cant si manele,sunt vocalist si pe o scara de la 1 la 10 pot spune ca ma situez la 8.

Edited by Ionut Plumb
 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • Moderator

Nu ma dau ca n-as fi cantat si manele...cu toate ca la nunta maneaua e 10%, maxim.

Folclorul si usoara sunt de baza.

Am cantat si manele, incepand de la "Printisorul" si "Cenusareasa",..dar prin 2000, m-am cam oprit.

Cum sa zici numai Solo, ssss,, sha, raki traki, si alte onomatopee..

Cum sa canti, bulversat de indivizi dubiosi, beti manga, cum sa canti la tot felul de retardati, hakeri, de 17 ani, care in afara de net si sageti, Anglia, Franta, nu stiau pe romaneste sa lege o fraza coerenta, in afara de " cantaa baa!" , dupa ce-ti aruncau in scarba 100..

Cum sa canti cu pistolul la cap, sau cu sabia la gat, pentru ca "asa vrea unii"

 

Totul tine de perceptia omului, ascultatorului-platitor, de nivelul lui, de mediul lui. Si mai ales de ce prestanta ai si de ceea de ce esti in stare, muzical vorbind.

 

Am redescoperit muzica buna, intre timp... si public pe masura...Pacat ca timpurile, sau economia, politica, vremurile, nu mai tin cu noi..Am ajuns un rau necesar! 

Doar de Revelion, 8 Martie si de Pasti.

 

 

Realitatea e ca s-au schimbat vremurile.. Nu mai e maneaua Romicai Puceanu, ..poate numai lautarii o mai asculta..

Societatea capitalista-legea junglei!

Fiecare cum se descurca sa supravietuiasca!

 • Like 6
Link to post
Share on other sites

Scuze am cîteva completări,nu merge editarea.

Sunt în asentimentul lui Danuț...

Eu nu mai cînt manele noi din 98 din cauza textelor ( pierd clienți valoroș) și a clienților dubioș ( sunt orgolios,am coloană vertebrală)...

Sunt manele decente dar lumea bună nu mai suportă stylul modern preferă maneaua lăutărească.

Prefer Greceasca,Arabeasca,Sîrbeasca,Bulgărească ( nu aud smecher,vagabond etc.)

Totuș la punctul 5. http://www.youtube.com/watch?v=omMVM-X6OMc

La punctul 7. Nota 3 ( mai cînt din anii 90 Azur,Odeon...)

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

1. Maneaua originală ca stil a apărut în perioada domniilor fanariote în România, preluare a muzicii turcești aduse de domnitori în perioada anilor 1712 – 1814, și era cântată cu instrumente tradiționale folclorice turcești, grecești și românești deopotrivă. Primul compozitor atestat de manele ar fi Anton Pann și recomand cu căldură acrtea Spitalul Amorului pentru cei care vor să mai afle despre creațiile marelui Pann. Cât despre cea lăutărească a perioadei interbelice din România, http://www.youtube.com/watch?v=1gcFtzOl3uE , este destul de apreciată de unii cunoscători și cu puțin studiu se poate cânta. Dar cu sigurață că diferențe există. Maneaua modernă în 3-4 acorduri cu versuri adaptate masei de oamnei actuale de la noi nu se poate încadra în acest gen muzical, minunat.

2.Din punct de vedere al unui solist, simț al ritmului și o ureche bine dezvoltată. Sunt anumite ”triluri” care dau culoare și amprentă special unei manele. Ca instrumentist, să știi 3 returnele și atât. Manele de azi sunt improvizații. Nu vorbim de muzică lăutărească, atenție!

3. Este un stil elegant și decent.

4. Probabil. Eu nu înțeleg ideea de a bea apoi să-l pupi pe unu străin de lângă tine și să ceri ”fratele meu” de 10 ori, iar în 2 zile să nu știi nimic, ba chiar nici să nu-l saluți pe stradă.

5. Dacă nu îndeplinești cerințele de la punctul 2 și nu ai  puțin curaj în a lăsa vocea să curgă liber, nu poți.

6. Eu cred că acum în România cei care cântă manele sunt deștepți. Pentru că fac bani pe spatele proștilor care își aud numele în microfon și dau sute de € pentru asta. Fără supărare.

7. Cred că 5. Am cântat și solist într-un timp.

 

Sper să nu supere părerile mele mai directe. Poate ne ajută acest subiect să înțelegem mai bine ce e muzica aceasta!

Edited by Alexandru Slătinaru
 • Like 1
Link to post
Share on other sites

1.a.Maneaua, „modernă sau originală”, nu este „stil”, ci un subgen a ceeace numim generic stilul folcloric. Dicționarul de termeni muzicali explică și exemplifică ce este stilul, de ex. : stil monodic/polifonic/armonic, etc., aceasta d.p.d.v. al creatorului, sau stil baroc/clasic/romantic, etc., aceasta d.p.d.v. al modului de reprezentare a principalelor trăsături ale unei epoci în creațiile musicale.Concluzie ; maneaua nu este stil, ci SE ÎNCADREAZĂ ÎN STILUL FOLCLORIC.

      Din punctul meu de vedere, maneaua este bastardul dintre muzica „ușoară” occidentală (privită în cel mai larg sens posibil) și muzica orientală, având unele particularități specifice fiecăruia dintre popoarele din Balcani.

1.b.Dacă știi să cânți folclor, poți cânta oricând manele.

 

2.Aceleași calități necesare unui bun interpret, cu precizarea că vocaliștii trebuie să aibă un ambitus destul de mare, deci calități vocale deosebite.Și mai trebuie să mai aibă o calitate, și anume, să știe limba țigănească.Vorbesc serios! - dacă nu ai izul/specificul/parfumul ăla, (că nu știu cum să-I spun - imginați-vi-o pe Romica Puceanu cântând Șaraiman cu o pronunție pur românească), aia nu mai e manea! (Prima manea cantata de o româncă a fost „Pe toate florile din lume”, interpretă Irina Loghin, - am și caseta !!! - îmi părea o lălăială fără sens, comparativ cu felul în care o cânta Romica Puceanu).

 

3.Ei na? Da` ce, „s-a” cântat manele la Scala din Milano sau la Coven Garden, sau Carnegie Hall și eu nu știu ? Înseamnă că n-am cultură generală! Grav, nu-i așa ?

   Folclorul românesc este considerat în ansamblul cultural universal o cultură de provincie (nu neapărat în sensul peiorativ - mai sunt și alte culturi astfel considerate) și așa și este (chiar dacă la școală ni se spune că una din trăsăturile folclorului românesc este universalitatea - NU-I ADEVĂRAT!!!). Limba este o barieră de netrecut!

 

4.Nu știu ce-o fi înțeles Marin Zmaranda din întrebarea nr. 4, mai ales că scrie un „NU” chiar la început - că restul răspunsului n-are nici o legătură cu întrebarea.(Și apropos de cântat „manelește” și oltenește ; dacă știi puțin folclor poți cânta manele oricând. În schimb, cu adevărat oltenește și mai ales gorjenește nu poate cânta oricine.De altfel mai toate ansamblurile profesioniste au probleme mari în interpretarea unor melodii gorjenești).

   Eu știu că manelele sunt muzică entertainement (na că m-am englezit!).Dacă n-ar fi așa, atunci hai să ni-l imaginăm pe nașu` mare zbierând la lăutari ; ia zi bă` un menuet d`a  lu`  Beethoven!- și pe socru` ; ia fă bă o mazurcă, d`aia bătrâneasă, d`a  lu`  Chopin!! Asta da! - și eleganță și decență! - nu-I așa domnu` A.D. ?

 

5.Răspunsul se află în cele scrise mai sus.

 

6.Rețeta pentru venit consistent este arhicunoscută ; una/două melodii standard, urmeză promovarea TV,(=niște bani investiți), urmeză  niște telefoane aranjate pe care le primești de la telespectatorii „admiratori” = creșterea ratingului + puțin noroc, (toți interpreții care au făcut avere din muzică recunosc rolul determinant al norocului). Restul - că mai sunt și altele - sunt amănunte...

 

7.Nu mă notez eu, să-mi dea alții notele. Cel mult vă pot relata că la o nuntă, unde eram invitat, lăutarii nu prea le aveau cu manelele (ce-i drept nu prea le aveau nici cu folclorul, da` parcă aici stăteau ceva mai bine) .Așa că, un pic abțiguit fiind, dar cu aprobarea organistului care mă cunoștea și se uita la mine cu o privire care spunea HELP!!! - am început o manelească de săreau și chiuiau nuntașii de nu se mai auzeau nici boxele, (să nu mă întrebați ce-am cântat..:  :sex:..). Iar la final a apărut și clasicul comentariu, (de care sunt „foarte mândru”) ; „Ai văzut bă` ? Ăsta lăutar !!”

 Deci...ce mai încoace și-ncolo... eleganță și decență de cel mai înalt nivel !!!  :sar3:

 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • Moderator
.Nu știu ce-o fi înțeles Marin Zmaranda din întrebarea nr. 4, mai ales că scrie un „NU” chiar la început - că restul răspunsului n-are nici o legătură cu întrebarea.(Și apropos de cântat „manelește” și oltenește ; dacă știi puțin folclor poți cânta manele oricând. În schimb, cu adevărat oltenește și mai ales gorjenește nu poate cânta oricine.De altfel mai toate ansamblurile profesioniste au probleme mari în interpretarea unor melodii gorjenești). Eu știu că manelele sunt muzică entertainement (na că m-am englezit!).Dacă n-ar fi așa, atunci hai să ni-l imaginăm pe nașu` mare zbierând la lăutari ; ia zi bă` un menuet d`a lu` Beethoven!- și pe socru` ; ia fă bă o mazurcă, d`aia bătrâneasă, d`a lu` Chopin!! Asta da! - și eleganță și decență! - nu-I așa domnu` A.D. ?

 

 Apreciez raspunsul la tema threadului ,concis,la obiect,nonsalant pe alocuri si condimentat (pe alte locuri) ! Aveti un simt al umorului foarte dezvoltat Master Sounds!

 Aveti dreptate in afirmatia de mai sus! Va invit la o discutie particulara in acest sens ca sa va expun in detaliu punctul meu de vedere...Sint sigur ca o sa ma intelegeti.Cit priveste partea a doua a  raspunsului de la intrebarea numarul 5, este rezultatul rationamentului meu in ce vom discuta in particular... Daca  si d-voastra sinteti de acord ,dupa,toata discutia noastra sau o parte (esentialul) il voi posta separat pe site ,tocmai ca  sa fie toata lumea edificata asupra a cele ce eu am scris....As fi bucuros sa purtam aceasta discutie! Nu ne-ati raspuns insa la ultima chestiune enuntata de Daniel....!Cintati ..Manele,,  si cum? Ce fel de Manele?Vechi,lautaresti sau moderne... Sau nu cintati decit in cazuri identice cu cel enuntat mai sus.! Atunci totul este foarte clar pt mine! Va multumesc pt modul in care a-ti documentat acest post!Aveti cultura si nu preget sa recunosc asta..Sanatate si va astept cu un PM sa stabilim , daca doriti ,dialogul....

 

 

 In urma unei regretabile erori de posting,facuta de mine la cel de-al doilea post al thread-ului, am facut aceasta editare!Master Sounds si toti ceilalti colegi pot fi edificati acum de  ceea ce trebuia postat.. Am omis raspunsul la intrebarea numarul 4 si de aici confuzia  pt raspunsul numarul 5...Suzele mele de rigoare! Va rog sa recititi ce am scris la inceputul Threadului!Acum cred ca se intelege !

Link to post
Share on other sites
 • 6 years later...

Salut, am și eu o întrebare. Știe cincea cum se numește melodia asta” am la Ușa frățioare, un lacăt și trei savoare” și gen după” deschide ușa  nevasta ca nu te bat nu fii proasta 😂

caut melodia de 2 ani și nu o găsesc 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.